2012-10-19 21:17:14

Dan jabuka - 20.10.

 "Jedna jabuka dnevno, otjerat će liječnika daleko (An apple a day  will keep doctor away)" Kliknite na opširnije......možda ne znate da...

Obilježavanje Dana jabuka započelo je 1990.g. u Londonu s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuke i promocije mnoštva sorti jabuka koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su taj dan uvrstili (u svoje kalendare obilježavanja) restorani, škole i udruge širom svijeta.  

Jabuka je dokazano zdrava namirnica, preporučuje se pojesti svaki dan barem 1 jabuku, jer svakodnevnim konzumiranjem možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. U njoj se krije i serotonin pa je u podizanju našeg raspoloženja uspješnija čak i od kockice  čokolade. K tome jabuka smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost te je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.

Prema vremenu sazrijevanja razlikujemo rane ili ljetne srednje rane ili jesenske te kasne ili zimske jabuke. Po obliku se dijele na okrugle, šiljate, plosnate, rebraste, bez rebara, s dubokom ili plitkom čašicom. Dijele se i po boji i svojstvu pokožice ploda na crvene, žute, šarene, obojene kao mramor, odnosno, glatke, sjajne, hrapave, i masne jabuke.

 


Zdravstvena škola Split