Obilježavanje Svjetskog dana masline/maslinovog ulja

by | Srijeda, 26 studenoga, 2025

Projekt „Ulje iz didovog maslinika“ proveden je s ciljem jačanja znanja učenika o maslini i maslinovom ulju te povezivanja teorijskih sadržaja s praktičnim radom. Projekt je uključivao četiri povezane aktivnosti. U prvoj aktivnosti u knjižnici Marka Marulića učenici su sudjelovali na stručnom predavanju o maslinovom ulju, njegovom sastavu, nutritivnoj vrijednosti i značaju u mediteranskoj prehrani. Druga aktivnost odvijala se u školskom laboratoriju, gdje su učenici određivali sadržaj slobodnih masnih kiselina u uzorcima ulja, primjenjujući osnovne kemijske analitičke postupke. Treća aktivnost bila je terenska – posjet Institutu za jadranske culture I melioraciju krša, gdje su učenici upoznali sve faze prerade maslina te proces dobivanja ulja u mini uljari, kao i sa laboratorijem za senzoriku ulja. Završna, četvrta aktivnost održana je u multimedijalnoj dvorani u školi povodom Svjetskog dana masline, kada je organizirana radionica i senzorsko ocjenjivanje četiriju različitih uzoraka maslinovog ulja. Projekt je učenicima omogućio cjelovit uvid u put maslinovog ulja – od ploda do kemijskog i senzorskog vrednovanja.

djelovanje maslinovog ulja

 Dijana Jurić i Tea Carić

Skip to content