« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
RADNO VRIJEME SA STRANKAMA
Dana 22.4.2024. učenici 3.f i 3.g razreda bili su u posjeti tvornici Stella Croatica i Herba Croatica na Klisu u pratnji nastavnica Sanje Roje, Lane Pecotić, Vesne Gotovac i Nediljke Petrovski. Pod stručnim vodstvom obišli smo i Botanički vrt koji je bio u punom cvatu. Podsjetili smo se na veliko bogatstvo autohtonog dalmatinskog bilja, koje se osim u ljekarništvu i kozmetičkoj industriji koristi i u kulinarstvu.
Bili smo u muzeju maslina gdje smo odslušali vrlo kvalitetna predavanja o proizvodnji i kvaliteti maslinovog ulja. Počeli smo od samih početka korištenja ulja, do razvoja civilizacija i načina prerade i korištenja maslinovog ulja. Naučili smo kako pravilno degustirati ulje i prepoznati je li ulje koje imamo zaista djevičansko maslinovo ulje. To se može ustanoviti organoleptičkim pregledom: mirisom i okusom, a trebalo bi nas i zapeckati u grlu dok se na zakašljemo.
Posjetili smo destileriju gdje smo se podsjetili načina destilacije te smo mogli njuhom raspoznati hidrolat smilja od eteričnog ulja smilja.
Na kraju posjeta bili smo u njihovoj specijaliziranoj trgovini gdje su nas okrijepili slatkim – arancini, limuncini, bobići, džemovi i slanim zalogajima – kruh sa maslinovim uljem čistim i aromatiziranim narančom, limunom, tartufima... bilo je svih delicija.
Svima nam se svidio kremasti med s liofiliziranim jagodama, a naučili smo i o liofilizaciji.
Zadovoljni i radosni smo pozdravili naše domaćine i uputili se prema školi. Dojmovi su pozitivni, puno smo naučili, dosta toga vidjeli te ponovo cijenimo prirodu i njezine ljepote.
Na fotografijama koje slijede možete vidjeti kako je sve to izgledalo.
Leon Bašić 3.g i Martina Čelan 3.f.