preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
O državnoj maturi

 

Gradska knjižnica

H N K

GKM

GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH 

Kino Zlatna vrata
Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 10. 2009.

Ukupno: 4044118
Ovaj mjesec: 11162
Ovaj tjedan: 3130
Danas: 401
Vrijeme u Splitu

InfoZona

 

Vijesti

Posjet židovskoj i islamskoj zajednici

Učenici 2.a, 2.b, 3. e, 3.d i 3.g su u pratnji nastavnice Zrinke Smoljanović Baburica istraživali utjecaj židovske i islamske zajednice na razvoj našeg grada. Posjetili smo njihove bogomolje - sinagogu i medžlis. Ljubazno i velikodušno su nas primili u sinagogu gospođa Ana i gospodin Albert, a u molitveni prostor muslimana imam Hadži Vahid ef. Hadžić. Naučili smo puno o njihovim kulturama, običajima, vjerskim obredima...Naučili smo i kako je važan i potreban suživot i tolerancija među različitim kulturama.

 


Sinagoga i židovstvo

Splitska sinagoga je treća najstarija u Europi, iza praške i dubrovačke. Izvana nema obilježja židovske bogomolje,  iznutra je obnovljena u baroknom stilu. U zapadni zid ugrađen je aron hakodeš, najsvetiji dio hrama okrenut prema Jeruzalemu. Primjetili smo i jedan odvojen prostor za molitvu, za žene. Po židovskom običaju žene i muškarci su odvojeni u sinagogi i pokrivaju glavu tako da budu skoncentrirani samo na molitvu. U sinagogi se nalaze i dvije Tore.

 Čuli smo i kako Židovi slave Roš Hašanu (Novu Godinu), i Jom Kipur (Dan pomirdbe), i kako šofarom (rog) najavljuju šabat (subota, dan odmora). Židovi  na Šabat ne kuhaju, ne upotrebljavaju ništa što je pozvezano s električnom energijom ili motornim pogonom, ne plaćaju, ne puše, ne pišu, ne uključuju radio ili televizijske uređaje, ne idu na kino predstave i u kazalište, ne kartaju se i ne voze po autocestama. Šabat nije uobičajen slobodan dan već vjerovanje i prihvaćena zabrana svih aktivnosti. I onih najlakših. Ako želite ugostiti Židova, ne smijete poslužiti svinjetinu, ribe bez ljuske i peraja, rakove, školjke..hranu koja nije košer.

 

Židovi u Splitu

 U Splitu su prisutni iz vremena selidbe preživjelog stanovništva iz Salone u 7 . stoljeću. Njihov broj u gradu postaje značajan u 16. stoljeću kada Mletačka Republika dopušta naseljavanje veće zajednice iz Španjolske. U istom stoljeću Židov Danijel Rodriga gradi lazaret koji služi kao karantena. Na taj način je smanjen broj oboljelih od kuge, a Split se razvija u značajan trgovački grad na Mediteranu. U Splitu su osnovali i prvu banku, ali i brojne trgovine.  U istom stoljeću na padinama Marjana osnivaju židovsko groblje. Ono je danas spomenik kulture, ali i tolerancije zajedničkog života Splićana i Židova. Jedan od poznatijih Židova je Vid Morpurgo, čija knjižara i dalje postoji na Pjaci. Prije 2. svjetskog rata židovska zajednica je brojala oko 300 članova. Za vrijeme rata većina je odvedena u logore, a broj članova se od tada drastično smanjuje. Danas židovska zajednica u Splitu broji oko 100 članova.

Medžlis i islam

Muslimani u našem gradu nemaju džamiju već medžlis (molitveni prostor) koji se nalazi pedesetak metara sjeverno od Pjace. Iznutra molitveni prostor ima obilježja džamije. Prostor kojeg zauzimaju vjernici u molitvi je okrenut prema Meki. Kao i Židovi, žene i muškarci se mole odvojeno. Na zidovima se samo nalaze natpisi koji na arapskom znače ALAH.

Saznali smo puno o islamu, sličnosti s kršćanstvom i muslimanskim svetim gradovima Meki, Medini i Jeruzalemu.

Muslimani vjeruju u Isu (Isusa) ali vjerovanje da je on Bog smatraju  grijehom. U Kur'anu, jedina žena spomenuta imenom je Merjem (Marija), majka Isusova. Prema islamskom učenju, Merjem je začela bezgrešno i Božjom voljom, a njen je sin samo Božji poslanik i Božji rob, a ne Božji sin. Kada je Isa čuo da ga neki sljedbenici proglašavaju Bogom i sinom Božjim, pao je na koljena i molio Stvoritelja za oprost. Tako je nastala večernja molitva.

Kuran je sveta knjiga muslimana koja je objavljena posljednjem Allahovom poslaniku Muhammedu. Period objave počeo je Muhammedovim poslanstvom i trajao je neposredno do pred kraj njegova života, u periodu od 610. do 632. godine u tri grada: Meka, Medina i Jeruzalem. 

Islamska zajednica u Splitu

Područje današnjeg grada Splita i okolice od davnina je imalo dodire s muslimanima, a tako i s islamom. U vrijeme dok su vladali ovim krajevima, Turci su došli nadomak Splita, da bi se u mjestu Klis zadržali 111 godina. Za to vrijeme su se ostvarivali trgovački odnosi s lokalnim hrvatskim stanovništvom. U 19. i 20. stoljeću sve veći broj muslimana, ponajprije Bošnjaka, zatim Albanaca i drugih, dolaze u ove krajeve, prvenstveno radi zaposlenja. Na muslimanskoj parceli splitskoga gradskoga groblja Lovrinac, najstariji nadgrobni spomenik (nišan) datira iz 1934. godine.. Važno je naglasiti, da muslimani Splita neometano i slobodno prakticiraju islam, redovito izvršavaju molitve (namaze) u medžlisu. Pripadnika islamske zajednice u našoj županiji ima preko 2000.

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ines Roso Perić   datum: 2. 6. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E - DNEVNIK


e-Škole EDUKACIJA

Sigurnost na netu

Office 365


Samsung school


Samsung School


e-Škola


Pitaj ne skitaj

mladi-za-mlade2


 


MATURANTI


Anketa
Što misliš o uvođenju e-Dnevnika u nastavu?


Korisni linkovi

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Novosti iz CARNeta
CARNet
18.07.2018. 12:28
Svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)
U srijedu, 18. srpnja 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)", referentnog broja KK.01.1.1.08.0001, u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020."

02.07.2018. 10:31
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, CARNET i UNESCO surađuju u pripremi Strategije digitalne zrelosti škola
U sklopu provedbe projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“ u Zagrebu se, od 2. do 4. srpnja 2018. godine, održava posljednja radionica Povjerenstva za izradu Strategije digitalne zrelosti škola. Radionicu organizira Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET kao nositelj pilot projekta e-Škole, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te stručnjacima iz UNESCO-a.

02.07.2018. 09:43
Webinar: Život Engleskog jezika u Školi za život
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom - CARNET i i Hrvatskim udruženjem profesora engleskog, organizira webinar pod nazivom Život Engleskog jezika u Školi za Život. Webinar će se održati u ponedjeljak, 9. srpnja 2018. godine od 20 do 21 sat. 

preskoči na navigaciju