preskoči na sadržaj

Zdravstvena škola Split

Login
NASTAVA NA DALJINU

E - DNEVNIK



Office 365

EDIT code school

BRINI O SEBI!

 




 

RAZGLEDNICA IZ VUKOVARA


CRVENI KRIŽ

e-Škole EDUKACIJA


EMA


 

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

MATURANTI

e-Škola

Pitaj ne skitaj

mladi-za-mlade2

 

Anketa
Što misliš o uvođenju e-Dnevnika u nastavu?





Forum
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Novosti iz CARNeta
PISARNICA/REFERADA

RADNO VRIJEME SA STRANKAMA 

  RADNIM DANOM
 
od 11:00 do 15:00 sati
 
Stranke se sa svojim zahtjevima trebaju prvo obratiti na e-mail
 split@zdravstvenaskola.hr
 
 

H N K

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 10. 2009.

Ukupno: 5501659
Ovaj mjesec: 11649
Ovaj tjedan: 2857
Danas: 37
GKM

GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH 

Gradska knjižnica

Vrijeme u Splitu

InfoZona

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša - Terenska nastava farmaceutskih tehničara Zdravstvene škole, Split
Autor: Sanja Roje, 17. 11. 2022.

U srijedu, 9. studenoga, učenici 4.f s nastavnicama Sanjom Roje i Teom Carić posjetili su Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u korelaciji vježbi iz dva strukovna predmeta: botanika s farmakognozijom i kemija prehrane. 

Posjet je bio podijeljen u dva dijela – ljekovito bilje i maslinovo ulje. 

Na Zavodu za biljne znanosti dr. Sc. Tonka Ninčević Runjić nas je upoznala s programom rada tog dijela Instituta - razvoj tehnologije uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja, populacijska genetika, biokemijska raznolikost ljekovitog i aromatičnog bilja te etnobotanika 

Na Zavodu za primjene znanosti . Dr. Sc. Maja Jukić Špika upoznala nas je ukratko s područjima svoga rada - kvaliteta hrane, analitika maslinova ulja, senzorska analiza, polifenolni potencijala voća i povrća. Saznali smo mnoštvo zanimljivih i korisnih informacija u kratkom vremenu te se srdačno  zahvaljujemo našim izvrsnim domaćicama na odličnim radionicama te što su nam približile znanost u primjeni. 


Imali smo se priliku upoznati s procesom vodene destilacija cvjetova lavande kojom se dobiva eterično ulje i hidrolat. Saznali smo razliku između prave – francuske lavande i hvarske lavande – budrovke koja je križanac dviju vrsta s većim prinosom eteričnog ulja, ali manje cijenjenim sastavom za potrebe parfemske industrije. Također smo identificirali ljekovite droge iz zbirke te različita eterična ulja i hidrolate te uljne macerate. Na kraju smo dobili i prigodan poklončić: macerat s ljekovitim biljem ili hidrolat. 

Glavna zvijezda je naravno bila maslina kojoj je sad vrijeme branja i prerade. Saznali smo zašto je važno masline donijeti u uljaru na preradu što prije te zašto ih nije dobro močiti prethodno u moru (u vodi se otapaju i bacaju gorki sastojci – najljekovitiji sastojci maslina). 

Vidjeli smo aparate za mljevenje i centrifugu koji služe za dobivanje maslinovog ulja, objasnila nam je princip po kojem oni prerađuju masline. Prvo se masline samelju, zatim centrifugiraju gdje se odvoji vodeni i uljeni sloj te na kraju dekantiraju. Saznali smo koje su najvažnije analitičke konstante za određivanje kvalitete ulje kao što je kiselinski i peroksidni broj te sterol fingerprint (otisak) koji se dokazuje porijeklo ulja i onemogućuju falsifikati. 

Vrlo je zanimljivo bilo u kušaonici ulja gdje se radi senzorska analiza. Slušali smo o tome kako se pravilno kuša ulje od strane certificiranih kušača. Potreban je panel od 10 stručnjaka koji dobivaju ulje na izgled, miris i okus u modrim posudicama (boja ulja nije presudna). Ulje ima karakterističan miris i okus. Može imati travnati, voćni miris ili primjerice miris na rajčicu. Ulje  treba biti malo gorko, trebamo osjetiti blago peckanje te pikantan okus. Kušači ispunjavaju papire kojima ocjenjuju kvalitetu ulja te se na kraju zbrajaju bodovi i odlučuje se je li ulje ekstra djevičansko, djevičansko ili nije za jelo. Pri tome se služe sa različitim vizualnim pomagalima (raznobojnim kotačima) koji im olakšavaju analizu. Ocjena stručnjaka za senzoriku pridružuje se kemijskoj analizi te je bitan faktor u određivanju kategorije ulja i njegovoj tržišnoj cijeni.  

 

Prilog pripremile: 

Petra Opačak, Marijana Piplović, Gracija Radić (tekst)  te Lucija Sabljić (fotografije) 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
Nulta tolerancija na nasilje!

Klikom na fotografiju otvorite virtualni sandučić i ostavite poruku.

OBAVIJEST O REZULTATIMA NATJEČAJA ERASMUS+ 2022

   
BR. PROJEKTA: 2022-1-HR01-KA122-VET-000077354
Zdravstvenoj školi Split su dodijeljena sredstva za provedbu projekta mobilnosti 20 učenika i 2 nastavnika u pratnji u sklopu projekta Erasmus+ ključne aktivnosti 1 u području strukovnog obrazovanja po nazivom "NOVE VJEŠTINE ZA NAS". Odobreno je ukupno 56.138,00 EUR. Planirana je mobilnost u Dublin, Irska, u ožujku 2023. godine s ciljem obavljanja stručne prakse. Trajanje samog projekta je 12 mjeseci  (01.09.2022.-31.08.2023. god)

Tjedan cjeloživotnog učenja

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kontinuirano provodi aktivnosti usmjerene na promociju cjeloživotnog učenja te organizira nacionalnu obrazovnu kampanju Tjedan cjeloživotnog učenja koji se ove godine održava od 26.9. do 2.10. 2022.

Tjedan cjeloživotnog učenja svake se godine obilježava u brojnim zemljama na svim kontinentima i s istim ciljevima: senzibilizirati javnost za izgradnju pozitivnog ozračja o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja, promicati kulturu učenja te potaknuti osobnu motivaciju pojedinaca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja.

Nastavnici naše škole uključili su se u provedbu Tjedna cjeloživotnog učenja.

Živimo u vremenu u kojem smo sve više izloženi Sunčevom zračenju uz trend porasta kožnih novotvorina. Više o ovoj temi moći ćete poslušati u četvrtak, 29.9.2022. u 19 sati u online predavanju  Katije Biskupović, dr. med. i  Silvane Karabatić Knezović, dr.med. “Koža pamti" - faktori rizika za razvoj malignih novotvorina kože” putem poveznice. Očekivano trajanje predavanja je 60 minuta.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije oralno zdravlje je stanje zdravih i za funkciju sposobnih zuba i njihovih potpornih tkiva uključujući zdravlje svih dijelova usne šupljine koji sudjeluju u žvakanju. Žvačna funkcija nije jedini cilj u očuvanju oralnog zdravlja nego važnu ulogu imaju i estetika i fonacija. U petak, 30.9.2022. u 13.15 sati u multimedijskoj dvorani škole poslušajte predavanje “Prevencija i zaštita oralnog zdravlja, uloga medinciske sestre i dentalnog tehničara/ke u dentalnom timu” koje će održati Tomislav Buljubašić, dentalni tehničar, Jelena Šilić, dentalna tehničarka i Mira Talaja, mag. med. techn.

Pridružite se ovim zanimljivim predavanjima!


POZIV UČENICIMA (2. i 3. razreda te 4. A i B)

Dragi učenici,

pozivamo vas da i vi budete dio 13. Smotre „E-medica“ koja će se održati 30.rujna – 2.listopada 2022. u Termama Tuhelj. Projekt E-medica predstavlja virtualnu zajednicu svih zdravstvenih škola RH i inozemnih škola (Slovenija, Srbija, Makedonija). Više o samom projektu pročitajte dokumentu https://bit.ly/E-MEDICA, a na poveznici https://adobe.ly/3DlAvmX pogledajte kako nam je bilo na 12. Smotri.

Ukoliko želite biti dio ove velike i hvalevrijedne Smotre na poveznici https://bit.ly/MOTIVACIJSKO-PISMO  napišite svoje motivacijsko pismo (ROK:21.rujna 2022.) zašto baš vas da odaberemo. Oni najkreativniji kreću na „avanturu” – puno lijepih druženja, stjecanja novih prijateljstava i novih znanja.

ŠKOLSKI KOORDINATOR: Marija Jurišić Šarlija

Priloženi dokumenti:
provjera znanja - if.xls

preskoči na navigaciju